Hanna Hansdotter’s vibrant Rocky Baroque series, here.

Kappa mini vases, here.

Kosta Boda Art Glass Monthly Story in July, Azur Moon.

Kosta Boda Logo

Åsa Jungnelius om kreativitet, perfektion och hemmet

    • Start
    • Our Blog

23 / 05 / 16

Mitt i hjärtat av Småland ligger Glasriket. Där, i den lilla orten Månsamåla, finner vi konstnären Åsa Jungnelius hem. Vi besökte henne för att ta del av hennes relation till kreativitet och perfektion och möttes av en oas där skapande, lugn och inspiration ryms under flera tak.

Tomten är belägen i den lugna småländska skogen och består av ett flertal hus där höns vandrar fritt mellan röda och vita knutar. En slående känsla av ro intar kroppen när vi vandrar mellan husen som tjänar både som Åsas hem, verkstad och ateljé.

“Mitt hem är en slags extra kropp till mig. Som en förlängning av det jag vill uttrycka i mötet med platsen själv”, berättar hon. För Åsa uppstår kreativitet i samspel med sammanhanget, vilket återspeglas både i hennes konstnärskap och hem, som båda ryms i denna fristad av kreativitet. En plats gjord för att leva, skapa och andas på.

 

Hennes känsla för skapande härstammar från en kollision mellan det inre och det yttre, något som från början utvecklades från ett missnöje. “När jag var barn kunde jag inte sätta ord på min högkänslighet, men redan då hade jag svårt att acceptera hur verkligheten var gestaltad”. Idag arbetar Åsa dagligen med att formge verkligheten, och hon har omfamnat sin lyhördhet och gjort den till en av hennes viktigaste styrkor – ett välstämt intuitivt verktyg som gör henne till en av Sveriges mest eftertraktade konstnärer.

Formgivning är ett sätt för Åsa att bemöta mänskliga behov. Det är centralt för henne att fylla en funktion, men det betyder inte att man behöver offra uttrycket. Hennes konstnärskap är en återspegling av den konstanta paradoxen av att vara människa. “Man är både perfekt och operfekt, och så är livet självt”. Hon menar att känslor, tillstånd och saker kan vara lätta och jobbiga på samma gång.

Ett av hennes mest kända verk som vi även skymtar i hennes hem som reflekterar just detta är Crackle. Det är en progressiv serie skapad för Kosta Boda där varje vas har sitt unika uttryck med krackelerad yta som fördelar ljus genom sprickor i glaset. Serien är framtagen genom traditionell hantverksteknik och är sprungen från inspiration hos de fyra elementen. Vasen får sitt unika uttryck genom att varmt och munblåst glas sänks ner i iskallt vatten vilket resulterar i att glaset spricker samtidigt som den vackra formen behålls. På så sätt vävs det lugna och hållbara samman med det vilda och organiska i ögonblicket.

Quote

”Jag har alltid sökt efter just den där punkten där man kan uppleva båda. Oavsett om det är en situation, ett objekt, eller ett konstnärligt arbete, vill jag kunna ta in helheten. När det inte är nödvändigtvis det ena eller det andra utan att det på något sätt samverkar, liksom glädjen och sorgen, det perfekta det operfekta. Det är då vi får saker att vibrera och vi blir dragna till dem.”

Åsa Jungnelius

I Åsas egna hem dras vi till de vilda uttrycken som i stora rum samspelar med sin miljö. Där glasugnar varvas med konstverk och funktionella arbetsytor smälter in med platser att leva och vara på. Hennes hem är precis som den småländska skogen utanför – dynamisk och konstant pågående med minnen som breder ut sig som årsringarna på ett träd.